06 70 38 87 984 agrianyarjegy@gmail.com

Július 4.szerda 18 óra

Weöres Sándor – Szőke Andrea
SEHALLSELÁT DÖMÖTÖR
mosolygós mese

Ismerek egy kisfiút. Olyan öt-tíz éves forma. A haja sem nem szőke, se nem barna, olyan igazi, kócos szénakazal, amilyen a kisfiúknak lenni szokott. A szeme se nem kék, se nem zöld, még csak nem is fekete, de olyan huncutul mosolyog, hogy erre a szemre szokták azt mondani a felnőttek, hogy „szeme sem áll jól neki”. Pedig jól áll az a szem, de még milyen jól! Egyébként hogy látna meg vele mindent, még azt is amit nem kéne? Persze azt amit kéne, nem mindig veszi észre… de ezt csak a komolykodó felnőttek mondják, nekik pedig köztudottan unalmas az észjárásuk…
Egyébként hogyan állíthatnánk erről a kedves gyerekről, hogy füllenteni szokott? Hogy nem mindig pakolja el a holmijait és néha elfelejt fogat mosni? Hogy szereti csúfolni a lányokat és gyakran csúnyán beszél?
Na, igen… előfordul… de kivel nem? Hisz – mint mondtam – ez a kisfiú éppen olyan, mint a többi. Éppen olyan eleven, kíváncsi, és rosszcsont-fajta, mint amilyennek lennie kell. Pont olyan fejcsóválást indító típus, akit feltétlenül meg kell nevelni. Persze a tapasztaltabbak tudják, hogy ez szinte lehetetlen… és minek is? Így sokkal mulatságosabb… és így szerethető!

Weöres Sándor Sehallselát Dömötöre a gyermekirodalom örök életű figurái közé tartozik, nem véletlenül. A mindig kalamajkába keveredő kisfiúnak olyan hétköznapi problémákkal kell megküzdenie, amik tulajdon butaságából fakadnak, s mulatságos helyzeteket produkálnak.