06 70 38 87 984 agrianyarjegy@gmail.com

Várkonyi Mátyás – Béres Attila
Egri csillagok
történelmi musical Gárdonyi Géza regénye nyomán
az Agria Játékok produkciója

Hölgyeim és Uraim! Kedves Nézőink!

Idén, 2018-ban Gárdonyi Géza világhírű regényéből, az Egri csillagokból készült film- és színházi produkció hármas jubileumot ünnepel!
– 50 esztendeje, hogy Várkonyi Zoltán híres filmje bemutatásra került.
– 20 éve, hogy a Várkonyi- Béres: Egri csillagok című musicalt bemutattuk Egerben, a Líceum belső udvarában, Beke Sándor rendezésében.
– 15 éve, hogy az egri Várban, a történelmi eseménnyel azonos helyszínen, változatlan szereplő gárdával játsszuk az előadást, amelyet Moravetz Levente rendezett.
A hármas jubileum arra kötelez bennünket, hogy mérföldkőnek tekintsük az idei esztendőt. Négy alkalommal szeretnénk a produkciót idén színpadra állítani, az egri Várban, ahol Dobó István 1552-ben elmondta híres esküjét. Az utolsó, augusztus 5-i, (vasárnapi) előadást tekintjük díszelőadásnak, amelyre természetesen meghívjuk a film még élő szereplőit. A színházi előadást teljes egészében, változtatások nélkül lejátsszuk, s a végén a szereplők nagy része elbúcsúzik majd a szereptől, a közönségtől, s átadja az általunk felkért fiatalabb nemzedéknek a kardot, és a csákót. Bemutatjuk az új szereplőket. Megköszönjük a közreműködést a régi táncosoknak, az Egri Vitézlő Oskola tagjainak, minden szereplőnek, akik a legelső előadásoktól végig kitartva jelen voltak, s emelték a produkció színvonalát, valamint mindenkinek, aki a színpadon, vagy a háttérben tevékenykedett!
2019 nyarán már új szereposztással, új rendezésben, teljesen megújult változatban szeretnénk a produkciót bemutatni a kedves közönségünknek, s reméljük, hogy a megújult változat is legalább olyan sikeres, és legalább olyan hosszú életű lesz, mint amilyen az eredeti változat volt!

Az előadásainkra továbbra is nagy tisztelettel és szeretettel várjuk Önöket!

Kelemen Csaba
Az Agria Nyári Játékok Szabadtéri Színház ügyvezetője

„És most magam esküszöm – harsogta Dobó kigyulladó szemmel, s két ujját a feszületre emelte – esküszöm, hogy a haza érdekében a várat minden erőmmel megvédem, élve el nem hagyom, pogánynak nem adom a magyarok Istene engem úgy segéljen! Erő és fortély meg nem félemlít, meg nem tántorít se pénz, se ígéret! A vár feladására való hajlandóságot sújtsa erős, jogos halálos ítélet. Veletek maradok minden rosszban, nem kérek olyat, amit magam ne tennék! Ha nem így cselekszem, vessen ki a föld, s ne érdemeljem ki a Úr örök kegyelmét!”

(Részlet Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből)

Ma már mindenki előtt ismert, hogy Dobó István, az egri vár kapitánya megtartotta esküjét. Kevéssé ismert azonban, hogy 1569-ben Dobó Istvánt Miksa császár parancsára felségárulás gyanújával letartóztatták. Bizonyítékot nem találtak ellene, mégis, nagybetegen is börtönben tartották, s szabadulásának feltételeként hűségnyilatkozat aláírását szabták. Dobó erre sokáig nem volt hajlandó, joggal gondolta: egész élete szolgált hűségnyilatkozatul. E történelmi tény nyomán íródott a musical keretjátéka: a rab Dobó, s az őt meglátogató Bornemissza Gergely visszaemlékezik élete fordulópontjaira, s a magyar történelem egyik legemlékezetesebb diadalára…

SZEREPOSZTÁS:
Dobó István: Kelemen Csaba
Bornemissza Gergely: Nagy Lóránt
Cecey Éva: Nagy Adrienn / Kascsák Dóra
Cecey Péter: Sata Árpád
Ceceyné: Saárossy Kinga Jászai-díjas
Jumurdzsák: Tunyogi Péter
Szolimán szultán: Blaskó Balázs Jászai-díjas
Gábor pap: Vókó János
Sárközi: Rácz János
Hegedűs István: Hüse Csaba
Izabella királyné: Szilágyi Olga
Török Bálint: Kincses Károly
Kristóf: Balogh András
Gergő: László Bence
Vicuska: Magyar Jázmin Őzike
hírnök I.: Vadászi János
hírnök II.: Nagy Tamás
hírnök III.: Pilisy Attila
török gyerek: Kis Tóth Levente
török anya: Blaskó-Saárossy Zsófia

Közreműködnek
az EGRI VITÉZLŐ OSKOLA hagyományőrző vitézei, táncosok, vitézek, várnép

KOREOGRÁFUS: HALMI ZOLTÁN, BALOGH EDINA
DÍSZLET: BÉNYEI MIKLÓS, JELMEZ: HORVÁTH KATA
KORREPETITOR: MARÍK ERZSÉBET
VÍVÁSOK: VÁRHELYI DÉNES

ASSZISZTENS: MORAVETZ PÉTER
RENDEZŐ: MORAVETZ LEVENTE

ELŐADÁSOK AZ EGRI VÁR SZÍNPADÁN

Augusztus 2. csütörtök 20 óra (Esőnapok: aug. 6., 7.)

Augusztus 3. péntek 20 óra (Esőnapok: aug. 6., 7.)

Augusztus 4. szombat 20 óra (Esőnapok: aug. 6., 7.)

DÍSZELŐADÁS:

Augusztus 5. vasárnap 20 óra (Esőnapok: aug. 6., 7.)